top of page
Zoeken

Scheenbeenvliesontsteking

Bijgewerkt op: 14 jan. 2022

Scheenbeenvliesontsteking betekent dat het weefsel rond het scheenbeen pijn doet.

Scheenbeenvliesontsteking wordt ook wel shin splints genoemd en de officiële benaming is 'mediaal tibiaal stresssyndroom'.Wat is de oorzaak van scheenbeenvliesontsteking?


De oorzaak van scheenbeenvliesontsteking is een overbelasting van het weefsel rond het scheenbeen. Dit weefsel dat vast zit tussen spier en bot is dusdanig veel gebruikt dat men irritatie en pijn diep in het onderbeen gaat voelen.

De pijn aan de binnenkant van het scheenbeen is zeurend en vaag.


Meer in detail: Volgens Galbraith en Lavallee (2009) treedt irritatie op bij de tibia en betrokken spieren zouden de m. soleus, m. tibialis posterior en/of tibialis anterior kunnen zijn. Over welke spier precies is aangedaan, is onderhevig aan discussie. Verklaringen voor shin splints zijn verhoogde osteoclastische activiteit (botafbraak) en verminderde botdichtheid van de tibia. Het idee dat er sprake is van een ontsteking is achterhaald.


Heb ik scheenbeenvliesontsteking?


Het teken van shin splints is dus vage en zeurende pijn die moeilijk te lokaliseren is aan de binnenkant van het scheenbeen. Als het om pijn gaat die precies aan te wijzen is, is het waarschijnlijker dat er sprake is van een stressfractuur (kleine scheurtjes in het bot). Kenmerkend aan shin splints is dat de pijn vooral opspeelt aan het begin van een activiteit. Het is dan ook goed mogelijk dat de pijn verdwijnt gedurende het sporten.

Röntgenfoto kan stressfracturen of tumoren met zekerheid uitsluiten.

De test die ik zou doen om de fysiotherapeutische diagnose van shin splints te versterken is 'met één been op de tenen staan'. Deze activiteit doet een beroep op de componenten die betrokken zijn bij shin splints. Als de pijn toeneemt, weet ik dus dat het waarschijnlijk is dat u shin splints heeft.is eerste wat belangrijk is om de ernst van de (lage) rugklachten vast te stellen.


Hoe lang duren scheenbeenvliesontsteking?


Helaas is shin splints een blessure waarvan geen schatting gemaakt kan worden hoe lang het duurt voordat men ervan af is. Hoe lang en hoe intensief de shin splints er zijn, is per persoon afhankelijk.


Risicofactoren voor scheenbeenvliesontsteking


Naast het teken van shin splints (vage en zeurende pijn die moeilijk te lokaliseren is aan de binnenkant van het scheenbeen) zijn er een aantal risicofactoren die de fysiotherapeutische diagnose shin splints kan versterken.

De risicofactoren voor shin splints zijn:

 • Repetitieve overbelasting (ongeveer 15% van de mensen met shin splints is hardloper)

 • Voettype (supinatie). Ook geeft supinatie meer pijn.

 • Plotselinge toename van belasting van het scheenbeen

 • Verandering van schoeisel

 • Op een hardere ondergrond hardlopen. Bijvoorbeeld u bent gewend aan hardlopen op zachte bospaden en u gaat plots veel kilometers op asfalt hardlopen.

 • Laxiteit endo- exorotatie knie. U kunt uw onderbenen relatief ver naar binnen en buiten draaien. Omdat u 'los in uw banden zit', moeten de spieren deze flexibiliteit compenseren om stabiliteit te garanderen. Dit doen de spieren door meer constante spanning te leveren. Deze constante compensatie kan een risicofactor voor shin splints zijn.

 • Slanke tibia. De tibia (het scheenbeen) is relatief dun.

 • Geen zwelling. Als er zwelling is, duidt dit op een andere blessure.

 • Laxiteit van de heup. Als u een grote beweeglijkheid heeft in de heupen, kan dit shin splints veroorzaken.


scheenbeenvliesontsteking voorkomen


In onderzoek is aangetoond dat hardloopblessures als shin splints moeilijk te voorkomen zijn. Er is geen bewijs dat men shin splints kan voorkomen door de belasting gelijkmatiger over een langere periode op te bouwen. Er is ook geen bewijs dat oefeningen of verandering van schoeisel (schoenen, zooltjes en sokken) het risico op shin splints verkleint. Bij het beginnen van hardlopen, is het dus niet de moeite waard om shin splints proberen te voorkomen.


Hoe kom ik van scheenbeenvliesontsteking af?


Om van scheenbeenvliesontsteking af komen, is het belangrijkste om de trainingsintensiteit juist te doseren.

Een operatie om van scheenbeenvliesontsteking af te komen, is zelden noodzakelijk.


Sterke spieren gradueel opbouwen om de belasting van het hardlopen op te kunnen vangen is de crux binnen het behandelplan.


De volgende stappen kunt u doorlopen om van shin splints af te komen:

 • Relatieve rust.

 • Pronatiecorrectie.

 • Schokabsorberende zooltjes. Schokabsorberende zooltjes belasten de structuren die betrokken zijn bij shin splints minder.

 • IJzen.

 • Non Steroid Accid Inflammatory Drugs (NSAID's). Dit is een paardenmiddel en zou ik alleen gebruiken als u een belangrijke wedstrijd moet lopen.

 • Posteromediale fasciotomie.Relatieve rust


Relatieve rust draait om de belasting af te stemmen op de belastbaarheid. Door de benen minder te belasten of anders te belasten, kunnen de betreffende weefsels herstellen.

De relatieve rust moet gericht zijn op twee factoren:

 • minder zwaar belasten

 • minder repetitief belasten


Supinatiestand


Als de loopanalyse een grote 'supinatiestand' laat zien, kunnen we werken aan uw looptechniek door de voet meer te proneren bij het hardlopen. Met supinatiestand wordt bedoeld dat vooral op de binnenkant van de voet geland wordt tijdens het hardlopen. Onderzoek wijst erop dat kinesiotape kan helpen met de supinatiecorrectie, waardoor deze risicofactor afneemt.


Schokabsorberende zooltjes


Schokabsorberende zooltjes belasten de structuren die betrokken zijn bij shin splints minder. Hierdoor krijgt het weefsel meer rust om te herstellen.


Het scheenbeen niet ijzen


Gebruik geen ijs als u zoekt naar een genezing van scheenbeenvliesontsteking op de lange termijn. IJs remt het ontstekingsproces. Hierdoor nemen de klachten weliswaar op korte duur af, maar op de langere termijn betekent dit alleen maar een onnodige tussenstop in het herstelproces. Scheenbeenvliesontsteking is namelijk een natuurlijk herstelproces en dit moet men zo veel mogelijk zijn gang laten gaan.Scheenbeenvliesontsteking oefeningen


Oefeningen helpen om de spieren sterker te maken. Sterke spieren in de onderbenen vangen de klappen bij het hardlopen op. Elke keer dat u met uw voet neerkomt bij het hardlopen, is er een kracht te verwerken in het onderbeen. Deze krachten kunnen dus beter verwerkt worden als de spieren in het onderbeen goed opgetraind zijn.


In de video hieronder staan drie oefeningen die helpen tegen scheenbeenvlieontsteking:

 1. Plantairflexie met weerstandband

 2. Dorsaalflexie met weerstandband

 3. Calf raises


Opbouw in het behandelplan


De drie oefeningen zijn genummerd.


Stap 1 in het behandelplan is alleen de eerste twee oefeningen doen (dorsaal en plantairflexie). Deze oefeningen zijn weinig belastend voor de benen en daarom een goede oefening om vanuit de basis sterke spieren op te bouwen zonder de schenen te veel te belasten.


Stap 2 is het uitvoeren van calf raises. Deze zijn al een stuk zwaarder dan de oefeningen uit stap 1.


Stap 3 is het uitvoeren van calf raises met de toevoeging van een metronoom.Andere behandelvormen Shin Splints


De volgende behandelvormen zou u kunnen overwegen. Het bewijs dat deze behandelvormen effectief zijn, is echter laag.

 • Iontoforese

 • Fonoforese

 • Ultrasound

 • Periosteal pecking

 • Shockwave

Voedingssuplementen


Calcium en vitamine D hebben een positief effect op shin splints. Men zou dus kunnen overwegen om calcium en vitamine D tabletten te gebruiken.


Geen tijd om te lezen? Luister de shin splints podcast!Podcast voor de spotifygebruikers

Hashtag your posts

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page